Детегледачка или детска градина – какво да изберем

Как да избера детегледачка или детска градина е въпрос, който си задават много майки. Той идва на дневен ред, когато трябва да оставят детето за гледане през деня, за да тръгнат на работа. Ако бабите и дядовците са все още в работоспособна възраст, трябва да се наеме детегледачка, или да се провери за свободно място в детската градина наблизо.

Важно е детето да се чувства добре, гледащите го да вземат предвид индивидуалните интереси на малкия човек. Дилемата е: детегледачка ли, или детска градина.

 

Детегледачка или детска градина

 

За детето е важно да бъде сред връстници, за да се научи да общува ежедневно с тях

Общуването с връстници обогатява всяко дете. Така малките се учат един от друг на умения, забавляват се заедно, защото имат компания.

Ако детето не общува много с връстници, или почти никога не се оказва в компания с други деца, това не е благоприятно за развитието му. То няма да се научи да дели с другарчета, няма да има около себе си други деца с други умения, от които да научава нови дейности и знания.

 

Ако имате дете, което трябва да спазва хранителен режим

В детската градина храната се приготвя по рецепти за съответната възраст, но ако за детето има някакви изисквания, например безглутенова диета или диета без захар, детското заведение не е удачен избор.

Можете да се договорите с ръководството и да носите храната за вашето дете сутрин, когато го оставяте. Обикновено персоналът спазва изискванията на родителите за спазване на диета за дете с такива изисквания. Но това може да бъде трудно за самото дете, тъй като другите деца започват да коментират всякакви различия. Детето с хранителен режим със сигурност ще се засегне и ще се чувства ощетено по някакъв начин.

 

Ако предпочитате индивидуален подход към детето

Ако детето ви е със специфични нужди по отношение на храната, ако проявява талант към рисуване или музика, със сигурност ще търсите вариант за гледане със специално внимание към него през цялото време.

Тогава изборът е детегледачка. Не просто детегледачка чрез пускане на няколко обяви в Интернет, а детегледачка от проверен източник – агенция за наемане на детегледачки. Потърсете в сайта на Розита bg и ще видите колко много регистрирани за детегледачески услуги има в него.

Детегледаческата агенция проучва кандидатките и затова можете да разчитате, че първо, ще ви предоставят надежден и отговорен човек за грижи за  детето ви, и второ, можете да изберете детегледачка например с познаване на диетичните режими, или с образование в областта на изобразителното изкуство или музиката.

 

За малко дете е за предпочитане детегледачка

Децата до 2-годишна възраст се нуждаят от непрекъснати грижи и наглеждане от възрастен човек. Те се радват на други деца, но това е по-скоро част от опознаването на целия свят. Те още нямат нужда от общуването, в степента, в която правят това по-големите деца. Ако детето ви е под 2-годишно, детегледачката е за предпочитане. Така ще може вашият малък човек да изгради основните умения и да получи основните знания, с които вече ще може да общува с връстници като по-голямо дете.

 

Изборът зависи от характера на детето, възрастта му и нуждите му

Няма единствен категоричен отговор на въпроса дали да изберете детегледачка, или детска градина. Вземете предвид характера на вашето дете, дали все още е малко, и така нататък. Дори за голямо дете по-добър вариант е отначало да наемете детегледачка, за да свикне то с друг човек. А за много малки деца детегледачката е определено единствен подходящ избор.