Интересни дейности за деца, които помагат на ученето чрез игра

Играта е един от най-важните начини, които помагат на децата както да усвояват различни дейности, така и да придобиват социални умения. Правото на децата на игра е толкова жизнено важно за тях, че е включено дори в документите на ООН като едно от най-важните им права.

 

В тази статия ще ви дадем идеи за някои видове дейности, които могат да помогнат на децата да учат чрез игра.

 

 

Игра с пясък

 

Играта с пясък е чудесна възможност за развитието на въображението на децата. Загребването, копането, изливането и пресяването изгражда техните мускули и координация. Ако в играта се включат и други деца, това дори помага за развитието на уменията за работа в екип и социалните умения.

 

 

 

Игри с вода

 

Подобно на играта с пясък, играта с вода позволява на децата да експериментират с основни понятия като обем, тегло, наливане и изтичане. Играта с вода е чудесна за научаване на последствията от действията.

 

 

 

Игри с тесто

 

Изработването на тесто, оформянето на фигурки от тесто и други подобни занимания имат голям потенциал за учене. Те помагат за усвояване на фините движения с ръцете и пръстите, подготвят децата да усвояване на писането, развиват въображението и координацията на ръцете. Като допълнително упражнение може да накарате децата да правят гевречета, тънки кори или дълги хлебчета от тестото.

 

 

Ролеви игри

 

Ролевите игри са чудесен начин да въведете децата в бъдещите социални роли, с които те ще се сблъскват в обществото. За а бъдат те по-вълнуващи, осигурете им съответните дрехи и играчки, като например детски комплекти за лекари. Скоро ще откриете начинаещия лекар, ветеринар, медицинска сестра, готвач или инженер. Обличането помага на децата да започнат да разбират света на възрастните, ролите и интересите, както и засилва социалното взаимодействие.

 

 

 

Пъзели и конструктори

 

Играта с пъзели и конструктори полага основите на пространственото мислене, логическите разсъждения, подреждането и разпознаването на различни форми, размери и цветове. Детските конструктори позволяват на децата да изобретяват нещата, които ги вълнуват, като например коли, влакчета, корабчета, самолети, къщи и всичко онова, което ще им помогне в бъдещото им творческо развитие и изучаване на околния свят.

 

 

 

Готвене

 

Играчките, с които децата играят на готвене, сервиране и пазаруване са много подходящи за научаването на ежедневни умения. Готвенето изисква въображение, познаването на функциите на различните домакински прибори и уреди, концентрация и сетивни умения.

 

Детските магазини или ресторанти, сервирането и отсервирането учат децата на трудолюбие, развиват ученето на социалните роли и вниманието към другите.

 

 

Игри с кашон

 

Обикновеният картонен кашон е един чудесен предмет, с който могат да бъдат организирани разнообразни игри. Дали ще направят от него къща, кола, палатка или лодка? Осигурете им плат, възглавници, моливи и хартиени чинии и гледайте как създават своя свят.

 

 

Какво да правите, когато не ви достига време да обучавате децата чрез игра

 

За съжаление, работата и грижите ограничават времето, което можем да прекараме с децата и да им помагаме да учат чрез игра. Когато изпитвате недостиг на време за децата, решението е да се обърнете към агенция, която да ви помогне в намирането на детегледачка. Екипът на Розита БГ има дългогодишен опит в подбора на детегледачки, и може да осигури за вашето дете професионална детегледачка, която не само да отглежда детето ви, но и да го обучава на необходимите му умения чрез игра.